Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Met vriend-Ton bladeren in het verleden

Voor 4 mei met vriend-Ton, in de tuin gezeten, gehoord hoe hij op de camping een 4 mei-tentoonstelling had georganiseerd met o.a. geselecteerde kranten uit de oorlog.

En opeens zag ik het "groene boek" uit mijn jeugd weer voor me. Het boek aan de hand waarvan ik me ongetwijfeld een voorstelling had gemaakt van de oorlog. Ik moet dit op de buik gelegen op het kleed in de kamer ongetwijfeld verschrikt en angstig vele keren tot me genomen hebben.

De Groene 1940-1945 L.J. Jordaan

Want nadat het tijdens ons tuinzitten daadwerkelijk op tafel was gekomen herkende ik alles weer alsof het gisteren was geweest, wist zelfs nog de koppen van de tekst bij bepaalde afbeeldingen. En ik realiseerde me dat mogelijk mijn opvattingen over 'het systeem' tot op heden mede door deze illustraties beïnvloed zijn! Immers in alle onvergelijkbaarheid wordt het individu hier vertrapt door de machinerie, het niet te stuiten eigen gelijk van het totalitaire regime: ellende, terreur en verraad marcheren aan ons voorbij. Altijd is de 'vijand' bereid en geneigd je in de rug te schieten of enerzijds glimlachend wordt er support bij je opgehaald om tegelijkertijd bij in haar ogen onjuist handelen te kunnen dreigen en ombrengen. Je mag alles schrijven mits je je maar aan de opgelegde leiband houdt.

O, wat heb ik me proberen te verzetten tegen deze beelden. Hoe dan ook, de uiteindelijke houding tegen intimidatie en onrecht is: 'Neen!'

Bekijk de aangeduide illustraties

terug